Liquiditeit: smeermiddel van de onderneming

Hoe verbeter in mijn Cashflow

De cashflow is een belangrijk onderdeel van een bedrijf en essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Cashflow is de benaming voor de inkomende en uitgaande liquide middelen van een organisatie. Wanneer de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten wordt het lastig om de rekeningen te betalen. Maar liefst 4 op de 10 MKB bedrijven heeft problemen met een te lage cashflow. Een grote oorzaak hiervan zijn klanten die niet of te laat betalen. Daarom staan hieronder een aantal tips voor het verbeteren van de cashflow. 

Tips voor het verbeteren van de cashflow

Om de cashflow van jou bedrijf te verbeteren staan hieronder een aantal tips die mogelijk geschikte oplossingen zijn. Het is bedrijfsafhankelijk wat geschikt is dus bepaal zelf wat de beste tips zijn om jou cashflow te verbeteren:

  • Betaal je rekeningen niet te snel
  • Stuur de facturen eerder te vroeg dan te laat
  • Neem een betalingstermijn op 
  • Check de kredietwaardigheid van debiteuren

Naast deze tips door te voeren kun je ook een liquiditeitsprognose opstellen. Het is een weergave van de verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Door deze op te stellen kunt u in één oogopslag zien hoe het met uw cashflow is gesteld. Als u niet precies weet wat een liquiditeitsbegroting is raad ik u aan deze pagina een keer te lezen. Heeft u nog vragen over de tips voor het verbeteren van de cashflow, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie hierover. 


Heeft u een vraag?

Waarom Van Eert Accountants & Adviseurs?

  Wij begeleiden u en uw bedrijf
  Advies op maat
  Wij gaan vrijblijvend het gesprek aan
 
  • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

    Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

    drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA