Elektrische auto van de zaak is voordelig, slim én leuk!

juli 28, 2021 Financieel management

Dsc0067v2 Crop

Véél minder bijtelling (4%), een flinke Milieu Investeringsaftrek, geen wegenbelasting … Hebben de fiscale voordelen van een elektrische auto van de zaak je aan het twijfelen gebracht? We geven je nog wat argumenten om over te stappen. Elektrisch autorijden is voordeliger, slimmer én leuker!

Kosten per kilometer

Als je met je traditionele brandstofauto gaat tanken, loopt de meter toch al gauw richting 80 tot 100 euro. Het opladen van een elektrische auto kost slechts een fractie daarvan. Heel grof: je rijdt elektrisch voor pakweg 4 cent per kilometer, terwijl een kilometer op benzine je op ruim 10 cent komt te staan. Rijd je zo’n 25.000 kilometer per jaar, dan zouden je oplaadkosten zo’n € 85 per maand bedragen, tegen € 210 per maand benzinekosten.

Elektrische auto thuis opladen

Het kan nog voordeliger, want sommige fabrikanten van elektrische auto’s bieden zelfs gratis stroom aan. Hang je je auto ’s avonds thuis ‘aan de stekker’? Slim, want via je oplaad-app verreken je de stroomkosten aan de zaak. Heb je die stroom zelf opgewekt met je eigen zonnepanelen op het dak, dan verdien je zelfs op elke kilometer die je elektrisch rijdt.

Actieradius elektrische auto

Over kilometers gesproken … inmiddels garandeert vrijwel elke elektrische auto je een serieuze actieradius. De Renault Zoe R90+ ‘doet’ bijvoorbeeld 260 km. Een Opel Ampere 345 km. En een Tesla Performance Model S brengt je zelfs 510 km verder op een volle accu. Wat overigens maar zelden nodig zal zijn, want 95% van de zakelijke ritten blijkt ver daaronder te zitten. In 80% van de gevallen reikt een zakelijk ritje niet verder dan een luttele 10 km!

Veel minder onderhoud

Ook de onderhoudskosten van een elektrische auto zijn aanzienlijk lager dan die van een benzineauto. Een benzinemotor telt meer dan 200 draaiende (en dus slijtagegevoelige) delen. Een elektrische motor gemiddeld maar zeven. Eén onderhoudsbeurt in de twee jaar (of om de 80.000 km) volstaat.

Volledig emissieloos

Allemaal mooi en aardig, maar hoe zit het met de beleving? Een auto is toch ook emotie? Welnu, maak je borst maar nat en kies vooral de linker rijbaan als je voor het verkeerslicht moet stoppen. Zodra het licht op groen springt, geef je iedereen het nakijken want een elektrische auto trekt razendsnel op. Maar dan zonder het kabaal en geschud van een benzinemotor. En zonder viezigheid uit je uitlaat, want je rijdt volledig emissieloos. Goed voor het milieu én goed voor het innovatieve en duurzame imago van je bedrijf. Want laten we eerlijk zijn, over een paar jaar is de fossiele brandstofauto als een pakje sigaretten. Beetje sneu.

Meer weten over de zakelijke voordelen van elektrisch autorijden? De specialisten van Van Eert Accountants & Adviseurs voorzien je graag van advies.

Wil je weten wat jouw opties zijn?
De specialisten van Van Eert Accountants Adviseurs staan je
graag te woord.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan.