BTW-correctie privégebruik auto … eh?!

juli 28, 2021 Fiscaal nieuws

Dsc0067v2 Crop

Fijn, zo'n auto van de zaak. Voor jou, voor je medewerker en voor je onderneming, want de BTW op de autokosten is fiscaal aftrekbaar. Maar pas op, die auto rijdt in de vakantie misschien ook over de Route du Soleil. Sjouwt de boodschappen naar huis. Brengt de kids naar het hockeyveld. Kortom, de auto van de zaak maakt ook privékilometers en de BTW dáárover is natuurlijk niet aftrekbaar. Vandaar dat je in de aangifte over het laatste tijdvak van het kalenderjaar een BTW-correctie privégebruik auto moet opnemen.

BTW-correctie obv 2,7% forfait

Voor de berekening van de BTW-correctie ga je van 2,7% van de catalogusprijs (incl. BTW en BPM). Dat geldt ook voor leaseauto's en financieel). In de vorm van een forfait van 1,5%. Bijvoorbeeld als er meer dan vier jaar tussen het moment van aanschaf van de wagen het moment van zakelijke ingebruikname zit, Of als je hem als marge-auto hebt gekocht en van een particulier hebt overgenomen. Wordt de auto ook gebruikt voor vrijgestelde omzet? Rijden je mensen de ene dag in een klein bestelbusje en de volgende dag in een luxe personenbus? Voor al deze situaties gelden weer andere bepalingen, dus laat je vooral goed informeren!

BTW-correctie obv kilometeradministratie

Te allen tijde? Je kunt ook de privéritten netjes aanbrengen in een kilometeradministratie. Bij een sluitende kilometeradministratie wordt bekeken naar de verhouding tussen privé- en zakelijke kilometers. De berekening is weer anders als je bij de aanschaf van de auto geen BTW hebt afgetrokken. Kortom, veel normale wordt het met zo'n kilometeradministratie niet. Maar misschien wel voordeliger; zeker als verhoudingsgewijs maar weinig privékilometers worden gemaakt!

Fijn, zo'n auto van de zaak. Maar fiscaal ook best. Laat je advies adviseren. De specialisten van Van Eert Accountants & Adviseurs staan ​​je graag te woord.

Wil je weten wat jouw opties zijn?
De specialisten van Van Eert Accountants Adviseurs staan je
graag te woord.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan.