Nieuws

Watch it bad guys … hier is UBO!

30.12.2019

Watch it bad guys … hier is UBO!

Een onontwarbare kluwen van lijntjes die uiteindelijk uitkomen bij een bankrekening op de Kaaimaneilanden. Een zich oneindig vertakkende boom van BV’tjes en NV’tjes die blijkt te wortelen in een schimmig woestijnstaatje. Zoiets komt alleen op Netflix voor? Vertel dat maar aan ABN AMRO en ING die onlangs voor € 775 miljoen moesten schikken vanwege problemen met de Wwft (Wet witwassen en financieren terrorisme). Economische criminaliteit is dagelijkse realiteit. Het nieuwe UBO-register is een krachtig wapen om die te bestrijden.     

Vanaf 10 januari 2020 geldt in alle Europese lidstaten het UBO-register (ultimate beneficial owner). Hierin moeten BV’s en NV’s, stichtingen, verenigingen en andere organisaties vastleggen wie de eigenaren of personen zijn die daadwerkelijk zeggenschap hebben.

Alles staat in het UBO-register

In het UBO-register wordt genoteerd wie er aan de touwtjes trekt, zeg maar. Vastgelegd met voor- en achternaam, geboortedatum, nationaliteit, adres … Zo kunnen de financieel-economische bad guys zich niet meer verbergen achter allerlei vage en dubieuze juridische entiteiten. Lieden die zich schuldig maken aan belastingontduiking, fraude, witwaspraktijken, corruptie en financiering van terrorisme kunnen worden aangepakt. En good guys die denken aan een fusie of overname, weten via het register wat ze met de andere partij voor vlees in de kuip hebben. Want financiële organisaties, accountants, belastingadviseurs en advocaten zijn bij het aangaan van een zakelijke relatie verplicht een cliëntenonderzoek uit te voeren. Mocht uit dat onderzoek blijken dat er iets niet in de haak is, dan wordt ook dat in het UBO-register vastgelegd. 

Fikse boetes

Klinkt goed, maar zal iemand die iets te verbergen heeft zich wel registreren? Wie weet, maar wie dat niet doet, riskeert een taakstraf, hechtenis of boete. En met € 20.750 per overtreding denk je toch wel twee keer na.

Meer weten over het nieuwe UBO-register en wat de impact daarvan wellicht is op jouw onderneming? De specialisten van Van Eert Accountants & Adviseurs staan je graag te woord. Vraag een vrijblijvend gesprek aan.