Nieuws

Wat kost het oprichten van een BV?

13.06.2017

Kosten BV oprichten Met welke kosten moet u rekening houden bij het oprichten van een BV? We zetten het in dit artikel voor u op een rijtje. Heeft u vragen of wilt u ondersteuning, bijvoorbeeld bij het oprichten van een BV of bij het omzetten van de rechtsvorm van uw onderneming? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Kostenpost 1: de notaris

Het oprichten van een BV kan enkel en alleen via de notaris. Het is namelijk wettelijk verplicht om de oprichting van een BV vast te leggen in een notariële akte, de zogenaamde oprichtingsakte. Deze akte heeft u namelijk nodig om uw BV in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De kosten voor het laten opstellen van een dergelijke akte verschillen per notaris. Deze kostenpost zal variëren tussen € 500,- en € 1.000,-. 

Kostenpost 2: registratiekosten bij de Kamer van Koophandel

Wanneer u bij de notaris een oprichtingsakte hebt laten opstellen, zal de notaris deze BV laten registreren bij de Kamer van Koophandel. De registratiekosten hiervoor bedragen €50,-.

Kostenpost 3: administratie en onderhoudskosten

Het oprichten van een BV brengt niet alleen eenmalige kosten met zich mee, er zijn ook terugkerende kosten waar u rekening mee moet houden. Elke BV is verplicht administratie bij te houden en eventueel BTW aangifte te doen. De kosten die u hiervoor maakt hangen af van de complexiteit van uw administratie. Vaak lopen de kosten op wanneer de administratie zo complex wordt dat deze moet worden uitbesteed aan een specialist.

Advies en ondersteuning bij Van Eert Accountants & Adviseurs

Na het lezen van dit artikel is het u hopelijk duidelijk met welke kosten u rekening moet houden bij het oprichten van een BV. Natuurlijk kunt u over dit onderwerp altijd advies bij ons inwinnen. Wilt u uw eenmanszaak (EZ) omzetten naar een besloten vennootschap (BV)? Of kampt u met een andere ingewikkelde kwestie? Dan ondersteunen en adviseren wij u graag. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op. We maken graag tijd voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! 

  • Erik van de Sande, Adviseur Accountancy  

    'Ondernemen is: Geen nine to five, maar 24/7, 365 dagen'

    Erik van de Sande, Adviseur Accountancy