Nieuws

Wat is box 2?

07.06.2017

Er bestaan verschillende soorten inkomen. In Nederland belasten we het inkomen aan de hand van drie verschillende boxen. U kunt drie soorten belastbare inkomens hebben; in box 1 wordt inkomen uit werk en woning belast, in box 2 inkomen uit aanmerkelijk belang en in box 3 inkomen uit sparen en beleggen. In dit artikel gaan we dieper in op box 2 en het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang.

Wat is aanmerkelijk belang?

U beschikt over aanmerkelijk belang indien u - al dan niet samen met uw fiscale partner - direct of indirect:

●        Minimaal 5% van de aandelen van een binnenlandse of buitenlandse vennootschap bezit;

●        Minimaal 5% van de winstbewijzen van een binnenlandse of buitenlandse vennootschap bezit;

●        Minimaal 5% van de genotsrechten van de winstbewijzen of aandelen van een binnen- of buitenlandse vennootschap bezit.

●        Stemrecht heeft in een coöperatie of vereniging op een coöperatieve grondslag;

●        Opties hebt om minimaal 5% van de aandelen te verwerven in een binnen- of buitenlandse vennootschap.

Alle voordelen die u als aandeelhouder of aanmerkelijkbelanghouder behaald worden in box 2 belast met een tarief van 25%.

Welke vormen van inkomen vallen er in box 2?

Uit aanmerkelijk belang kunt u twee soorten voordelen behalen: reguliere voordelen zoals dividend en vervreemdingsvoordelen zoals de verkoopwinst van aandelen of winstbewijzen.

Uw belastingheffing berekenen

Om uw belastbaar inkomen uit box 2 te berekenen, telt u het ontvangen dividend en de winst uit verkoop van aandelen of winstbewijzen bij elkaar op. De kosten die u gemaakt heeft om deze vormen van inkomen te kunnen genereren en de eventuele verliezen, mag u in sommige gevallen van het totaalbedrag aftrekken. Over het bedrag dat u uiteindelijk overhoudt, het belastbaar inkomen uit box 2, draagt u 25% belasting af.

Artikel tip: Dividend belastingtarief: een uitleg over de belasting op dividend

Een rekenvoorbeeld

We verduidelijken het een en ander met een rekenvoorbeeld. Stel, u heeft in een jaar €20.000,- dividend ontvangen en €5.000,- winst hebt behaald op de verkoop van aandelen. Dan heeft u in dat jaar een inkomen van €25.000,- in box 2. Uw belastbaar inkomen bestaat uit de verworven inkomsten, minus de daarvoor gemaakte kosten. Denk bijvoorbeeld aan de administratieve kosten die u gemaakt heeft voor de overdracht van aandelen. Als we de administratieve kosten voor het overdragen van de aandelen zouden vaststellen op €500,- kan het belastbaar inkomen in box 2 worden vastgesteld op €24.500,-. Over dit bedrag wordt 25% belasting geheven. 25% van €24.500,- is €18.375. Dit bedrag houdt u netto over na de belastingaftrek.

Van Eert Accountants & Adviseurs voorziet u graag van belastingadvies op maat

Bij Van Eert Accountants & Adviseurs voorzien we u graag van vakkundig belastingadvies. Wij bekijken graag samen met u wat, belastingtechnisch, het beste moment is om bijvoorbeeld dividend uit te keren. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Of heeft u een vraag over dit artikel over Box 2? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij plannen graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met u in.