Nieuws

Ondernemingsplan maken: wij helpen u op weg!

20.08.2015

De kogel is door de kerk, u heeft besloten voor uzelf te beginnen. Een ondernemingsplan maken is dan de eerste stap naar het opzetten van uw eigen bedrijf. In een ondernemingsplan, ook wel businessplan of bedrijfsplan genoemd, beschrijft u de onderneming die u wilt opstarten. U beantwoordt in het stuk vragen als: wat ga ik precies doen? Is er vraag naar mijn product? Wat is mijn onderscheidend vermogen? Waar ga ik mezelf vestigen en hoe kom ik aan klanten? Een ondernemingsplan is een soort haalbaarheidsonderzoek van uw plannen. U bekijkt de kansen en bedreigingen van de door u op te richten onderneming.

Is een ondernemingsplan verplicht?

Een ondernemingsplan is niet verplicht. Toch raden wij u ten zeerste aan een ondernemingsplan te schrijven en hier de nodige tijd in te steken wanneer u een onderneming wilt opstarten. Een ondernemingsplan maken helpt u bij het concretiseren van uw ideeën. Soms klinkt iets in uw hoofd heel logisch en doordacht, wanneer u uzelf dwingt om zaken op papier te zetten kunnen eventuele zwakke plekken gemakkelijk worden blootgelegd. Wilt u geld lenen van een financiële instantie? Dan is het schrijven van een businessplan vaak wel verplichte kost. Geld losweken bij een financiële instelling is in deze tijd namelijk niet meer zo gemakkelijk en u zal met een goed ondernemingsplan op de proppen moeten komen om dit voor elkaar te krijgen!

Hoe schrijft u een goed ondernemingsplan?

Een goed ondernemingsplan schrijven kost tijd en moeite. Het plan dient enerzijds als rode draad voor uzelf om duidelijk te krijgen hoe u uw onderneming vorm gaat geven. Anderzijds moeten investeerders middels het plan vertrouwen krijgen in uw idee. Alleen dan zullen zij u namelijk geld willen lenen. Het is volgens ons belangrijk via het plan te laten blijken dat u weloverwogen keuzes heeft gemaakt en dat u goed nagedacht heeft over de onderneming die u wilt opzetten. Overtuig de lezer van uw idee maar vermijd loze kreten en onduidelijke beloftes. Gebruik duidelijke en heldere taal en blijf vooral reëel in uw ondernemingsplan. Het gaat erom dat u uw plan overtuigend brengt. Het is helemaal niet nodig uw businessplan vol te stoppen met moeilijke woorden. Daarnaast zullen onrealistische doelstellingen zullen de lezer juist aan het twijfelen brengen.

Een kritische blik

Een ondernemingsplan indienen bij een financiële instantie met als doel een lening te krijgen? Dan heeft u maar één kans. Het ondernemingsplan zal dus meteen goed moeten zijn. Wij adviseren u het plan altijd te laten lezen door verschillende, onafhankelijke personen en hen om hun mening te vragen. Soms heeft u zo lang over een bepaald onderwerp nagedacht, dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Personen in uw directe omgeving kunnen eventuele slordigheidsfoutjes of losse eindjes uit het plan halen en zo kunt u samen met hen, uw plan perfectioneren. Ook wij als accountant en bedrijfsadviseur kunnen u op dit punt van dienst zijn. Wij kunnen met een kritische blik naar uw ondernemingsplan kijken en met onze creativiteit helpen bij het aandragen van oplossingen. Op deze manier kunnen we uw ondernemingsplan samen met u naar een hoger niveau tillen. Daarnaast kunnen wij als financieel expert ook kritisch naar het financiële gedeelte van uw plan kijken. Wij hebben een goed oog voor eventuele struikelpunten voor de bank en kunnen deze punten samen met u verhelpen. Op deze manier verhoogt u de kans dat u geld kunt lenen bij een financiële instelling. Natuurlijk fungeren wij enkel als adviseur en behoudt u zelf de vrijheid om uw plan vorm te geven.

Schakel onze hulp in

Wilt u voor uzelf beginnen en een ondernemingsplan maken? Dan kan Van Eert Accountants & Adviseurs u helpen. Wanneer u een conceptversie van uw plan beschikbaar heeft, kunnen wij met onze kritische blik kanttekeningen plaatsen en feedback geven op het stuk. Wij hebben mensen in huis die met een scherpe blik naar het financiële gedeelte kunnen kijken, en beschikken ook over mensen die kunnen kijken naar de haalbaarheid en overtuigingskracht van uw plan. Neemt u gerust contact met ons op wanneer u interesse heeft om uw ondernemingsplan te laten nakijken. Ook Interessant voor u: Crowdfunding: particulier geld lenen, Organisatie identiteit: verlies uw bestaansrecht niet uit het oog, en Persoonlijkheidstest: ontdek uw talenten!

  • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

    Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

    drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA