Nieuws

NIWO vergunning aanvragen

12.04.2017

NIWO vergunning aanvragen Bij Van Eert Accountants & Adviseurs helpen we u graag bij het aanvragen van een NIWO vergunning. NIWO staat voor Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie. De NIWO is een vergunning voor transportbedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg. Wanneer u tegen betaling goederen van derden vervoert, of wanneer u goederen vervoert in een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilo, moet u een NIWO vergunning aanvragen.

Vier kwaliteitseisen

Om de vergunning te verkrijgen moet u als transportbedrijf voldoen aan vier, in de wet omschreven, kwaliteitseisen. Te weten: kredietwaardigheid, betrouwbaarheid, vakbekwaamheid en reële vestiging. Tijdens het aanvragen van de NIWO vergunning wordt uw onderneming op deze punten gecontroleerd. Iedere vijf jaar moet u de vergunning verlengen en wordt uw transportbedrijf opnieuw aan een toetsing onderheven.

Kredietwaardigheid

Om de kredietwaardigheid van uw organisatie te kunnen bepalen vraagt de NIWO u om financiële documenten te overleggen. Als nieuwe onderneming kunt u een recente (openings)balans of vermogensopstelling laten zien. Voor een bestaande onderneming volstaan de meest recente jaarcijfers voorzien van een verklaring van een accountant die daartoe bevoegd is, zoals Van Eert Accountants & Adviseurs.

'Risicobedrijf'

Sinds begin 2015 stelt de NIWO bij iedere aanvraag en verlenging opnieuw de financiële draagkracht van uw organisatie vast. Wordt het eigen vermogen van uw organisatie aangevuld met een achtergestelde lening of is het solvabiliteitsratio (eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen) minder dan 20%? Dan kunt u aangemerkt worden als ‘risicobedrijf’. U wordt in dit geval niet eens in de vijf, maar eens per jaar gecontroleerd.

NIWO vergunning aanvragen

Wilt u als transportbedrijf een NIWO vergunning aanvragen of verlengen? Dan ontfermen wij ons graag over de controle van uw cijfers. Wij hebben veel ervaring met het controleproces van de NIWO en begeleiden u graag soepel door de aanvraagprocedure. Blijkt uit onze berekeningen dat u een grote kans heeft om aangemerkt te worden als ‘risicobedrijf’, dan kunt u bij Van Eert Accountants & Adviseurs rekenen op concrete tips en adviezen waarmee u uw kredietwaardigheid kunt verbeteren. Natuurlijk kunnen wij u desgewenst ook tijdens het hele verbeteringsproces begeleiden. Wilt u een vergunning aanvragen en bent u op zoek naar een accountant voor de controle van uw cijfers? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!

  • Erik van de Sande, Adviseur Accountancy  

    'Ondernemen is: Geen nine to five, maar 24/7, 365 dagen'

    Erik van de Sande, Adviseur Accountancy