Nieuws

Liquiditeit berekenen om gezond te kunnen ondernemen

20.04.2016

Liquiditeit berekenen

Als ondernemer is het belangrijk inzicht te hebben in de liquiditeit van uw bedrijf. De liquiditeit van uw onderneming geeft inzicht in welke mate u op korte termijn aan uw betalingsverplichtingen kan voldoen. Met andere woorden: heeft u voldoende cash beschikbaar om uw rekeningen te betalen? Bedrijven die over onvoldoende liquide middelen beschikken, kunnen niet voldoen aan hun betalingsverplichtingen en lopen zelfs kans failliet te gaan. De liquiditeit berekenen is dus van groot belang. In dit artikel leggen wij u uit hoe een liquiditeitsberekening wordt gemaakt. Wilt u meer weten over onze dienstverlening op dit vakgebied? Neemt u dan eens een kijkje op onze pagina liquiditeitsprognose.

De liquiditeitsprognose

De liquiditeit van uw organisatie brengt u in kaart door een liquiditeitsprognose te maken. Deze prognose (ook wel begroting genoemd), zet op een rijtje wat de verwachte ontvangsten en uitgaven zijn in een bepaalde periode, bijvoorbeeld over het komende kwartaal. Gaat u de liquiditeit berekenen van uw organisatie? Dan telt u het saldo van de verwachte ontvangsten en uitgaven, op bij het huidige banksaldo en de kredietruimte van de bank. Dit komt simpelweg neer op de onderstaande rekensom:

Banksaldo en kredietruimte + het saldo van de verwachte ontvangsten en uitgaven

Inzicht in uw financiële situatie

De liquiditeit berekenen lijkt aan de hand van bovenstaande informatie geen lastige opgave. Toch lopen veel ondernemingen tegen problemen aan wanneer ze willen weten hoeveel cash er op een bepaald moment in kas zal zijn. Belangrijk is dat de administratie adequaat is bijgewerkt. Binnen veel ondernemingen blijkt hier het probleem te liggen. Wij merken vaak dat ondernemingen geen goed zicht hebben op hun financiële situatie. Het is niet helder wanneer inkomsten worden ontvangen en wanneer betalingen moeten worden gedaan.

Liquiditeitsberekening maken

Bij Van Eert Accountants & Adviseurs helpen we u graag bij het op orde brengen van uw administratie en het in kaart brengen van financiële ratio’s zoals liquiditeit. Inzicht in de liquiditeit van uw organisatie zorgt ervoor dat u gezond kunt ondernemen. Wanneer u helder voor ogen heeft hoe de cashflow binnen uw organisatie zich komende periode zal ontwikkelen, weet u of het komende tijd verstandig is om te investeren of juist niet. Onze experts coachen u hier graag bij.

Contact opnemen

Wilt u graag inzicht in uw liquiditeit en/of algehele financiële situatie van uw onderneming? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij zijn u graag van dienst.

  • Erik van de Sande, Adviseur Accountancy  

    'Ondernemen is: Geen nine to five, maar 24/7, 365 dagen'

    Erik van de Sande, Adviseur Accountancy