Nieuws

Jaarrekening consolideren met Unit4 Audition

15.06.2016

Het consolideren van een jaarrekening is een arbeidsintensieve taak die veel vakinhoudelijke kennis vereist. In een eerder artikel gaven we al uitleg over het samenvoegen van jaarrekeningen en de verschillende methodes die hiertoe ingezet kunnen worden. Veel accountants- en administratiekantoren maken tegenwoordig gebruik van Unit4 Audition; een programma waarmee u stap voor stap jaarrekeningen kunt samenvoegen van holdings die onder één BV vallen.

Stap voor stap consolideren

Unit4 Audition loodst u stap voor stap door het consolidatieproces. Alhoewel de geautomatiseerde workflow van Unit4 voorkomt dat belangrijke handelingen over het hoofd worden gezien, blijft consolideren ook met consolidatiesoftwareprogramma’s een lastige taak. Ondernemingen, maar ook collega accountantskantoren, twijfelen vaak aan de keuze voor instellingen. Unit4 stelt standaard modellen ter beschikking die voldoen aan de laatste wet- en regelgeving, maar iedere organisatie is natuurlijk anders. Er kunnen ingewikkelde situaties ontstaan wanneer een moederorganisatie bijvoorbeeld verschillende internationale dochters heeft die opereren in landen met verschillende valuta, of wanneer er geen consequente manier wordt gehanteerd voor eliminatieboekingen.

Hulp bij consolideren met Unit4 Audition

Van Eert Accountants & Adviseurs kan u helpen bij het consolideren van jaarrekeningen in Unit4. Eén van onze specialisten kijkt graag naar de instellingen van uw systeem en loopt het consolidatieproces graag met u door. Aan de hand van organisatie specifieke kenmerken richten we het consolidatieprogramma in waarmee we ervoor zorgen dat u voldoet aan de meest recente wet- en regelgeving. Wanneer voor uw organisatie de juiste instellingen zijn gekozen, kunt u het programma zijn werk laten doen. Het is geen probleem wanneer in de jaarrekeningen nog correcties moeten worden doorgevoerd. Dit hoeft slechts één maal te worden aangepast, waarna het betrekking heeft op alle relevante rapportageonderdelen binnen de consolidatiestructuur.

Digitale verwerking

Wanneer de jaarrekeningen succesvol zijn samengevoegd, kan de jaarrekening vervolgens volledig digitaal worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Door de automatische gegevensuitwisseling kunnen partijen zoals de KvK, Belastingdienst en banken gemakkelijk van informatie worden voorzien. Een functionaliteit van Unit4 die u veel tijd bespaart!

Contact

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u graag met één van onze specialisten het consolidatieproces in Unit4 Audition doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!

  • Erik van de Sande, Adviseur Accountancy  

    'Ondernemen is: Geen nine to five, maar 24/7, 365 dagen'

    Erik van de Sande, Adviseur Accountancy