Nieuws

Is uw transportonderneming kredietwaardig?

06.12.2017

Als u als vrachtwagenchauffeur de weg opgaat, dient u te beschikken over een vakdiploma voor beroepsgoederenvervoer. Het vakdiploma is bestemd voor iedereen die overweegt voor zichzelf te beginnen en zonder zorgen de nationale en internationale wegen op wil. Daarnaast heeft u ook een NIWO-vergunning nodig. De NIWO is een vergunning voor transportbedrijven die actief zijn in het beroepsvervoer over de weg. NIWO staat voor Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie. Van Eert Accountants & Adviseurs kan u helpen door een verklaring omtrent de kredietwaardigheid van uw transportonderneming af te geven door uw financiële situatie grondig te controleren.

Vakdiploma beroepsgoederenvervoer is essentieel

Als (zelfstandig) ondernemer in het goederenvervoer heeft u een grote verantwoordelijkheid. Als u het vakdiploma beroepsgoederenvervoer hebt behaald, beschikt u over een flinke bagage aan kennis over wet- en regelgeving met betrekking tot internationale transporten, verkeersregels in binnen- en buitenland, infrastructuur en verschillende vervoersvormen. De meeste opleidingen richten zich op bedrijfs-, personeels- en financieel management, calculatie, wegvervoer goederen en internationaal goederenvervoer. Het vakdiploma beroepsgoederenvervoer belicht ook de financiële kant van het ondernemerschap. Het goed op orde hebben van de financiën is een belangrijke voorwaarde om succesvol een transportonderneming op te starten. Het vakdiploma beroepsgoederenvervoer is noodzakelijk om de eerste stap te maken naar transportondernemer of zelfstandig chauffeur.

Vergunning om weg op te mogen

Om definitief achter het stuur te mogen zitten, is een NIWO-vergunning vereist. Wanneer u als transportondernemer tegen betaling goederen van derden vervoert, of wanneer u goederen vervoert in een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilo, dient u een NIWO-vergunning aan te vragen. Om de NIWO-vergunning te verkrijgen, moet u voldoen aan vier wettelijke kwaliteitseisen: kredietwaardigheid, betrouwbaarheid, vakbekwaamheid en reële vestiging. De vergunning heeft een geldigheidstermijn van vijf jaar en moet na deze periode nogmaals worden aangevraagd. Uw transportbedrijf wordt dan opnieuw getoetst of u aan alle eisen voldoet en stelt vast of u over voldoende financiële draagkracht beschikt. Van Eert Accountants & Adviseurs heeft voor u concrete tips en heldere adviezen waarmee u uw kredietwaardigheid verbetert.

Van Eert ondersteunt u

In de praktijk komt het vaak voor dat een kleine onderneming of zzp’er niet gebruikmaakt van de dienstverlening van een betrokken accountant. Om de kredietwaardigheid van uw organisatie te kunnen bepalen, vraagt de NIWO u namelijk om financiële documenten te overleggen. Als u een NIWO wilt aanvragen of verlengen, ondersteunen wij u in de controle van uw cijfers. Van Eert Accountants & Adviseurs heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van zzp’ers of kleinere ondernemingen in de transportsector. Wilt u eens om tafel met een van onze accountants om de mogelijkheden door te nemen? Of wilt u meer weten over de kredietwaardigheid van uw transportbedrijf? Neemt u dan gerust contact met ons op!

  • Erik van de Sande, Adviseur Accountancy  

    'Ondernemen is: Geen nine to five, maar 24/7, 365 dagen'

    Erik van de Sande, Adviseur Accountancy