Nieuws

Fiets van de zaak … simpel!

17.03.2020

Misschien heb je al eens ooit overwogen om je medewerkers een ‘fiets van de zaak’ ter beschikking te stellen. Goed voor hun gezondheid, goed voor het milieu, goed voor het imago van je bedrijf. Maar poeh, wat een ingewikkeld gedoe. Waarde privégebruik, loonheffing, kilometeradministratie, onderhoud, afschrijving, stroom ... Laat maar zitten. Gelukkig is er goed nieuws: vanaf 2020 zijn de regels rond de fiets van de zaak een heel stuk simpeler!

 

Werkgever is eigenaar

In ‘het nieuwe fietsplan’ blijf je als werkgever eigenaar van de fiets, e-bike of speed pedelec voor je medewerker. Daarmee profiteert de zaak van extra fiscaal voordeel. Je kunt de fiets natuurlijk ook leasen. In dat geval blijft de leasemaatschappij eigenaar en gelden zo ongeveer dezelfde regels als voor een auto van de zaak.   

 

Fietsbijtelling zeven procent

Voor de fiets tel je 7% van de waarde bij het loon van je medewerker. Die betaalt vervolgens een vast bedrag per maand; niet anders dan bij een auto van de zaak. Een globale berekening: een mooie e-bike van zo’n € 3.000 kost je medewerker circa € 6 tot € 8 per maand. Wie wat verder van zijn werk woont, kiest misschien voor een speed pedelec. Voor zo’n fiets van pakweg € 3.500 bedragen de maandelijkse kosten ergens tussen de € 8 en € 10. Valt reuze mee dus. 

 

Kilometervergoeding fiets

Er zijn ook andere constructies mogelijk om het gebruik van de (elektrische) fiets onder je mensen te stimuleren. Maken ze gebruik van een eigen fiets, dan kun je € 0,19 per kilometer vergoeden. Belastingvrij. Je kunt je medewerkers ook geld lenen (renteloos!) om een fiets te kopen en die lening lossen ze dan via die belastingvrije kilometervergoeding af.

 

Fiets en Werkkostenregeling

Onder bepaalde voorwaarden mag je de aanschafwaarde van de fiets in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling onderbrengen. Dat wordt dan meteen een stuk ingewikkelder. De specialisten van Van Eert Accountants & Adviseurs kunnen je er alles over vertellen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan.   

  • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

    Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

    drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA