Nieuws

Elektrische auto van de zaak veel goedkoper

05.09.2019

Je wilt per se een Tesla Model 3 Performance, maar zoekt steekhoudende argumenten om je baas of je compagnon te overtuigen? Of jezelf misschien? Snappen we. We zetten een aantal feiten voor je op een rijtje, waar niemand omheen kan. Bottom-line: met een elektrische auto ben je als zakelijk rijder gewoon veel voordeliger uit!

Fiscale bijtelling elektrische auto

Laten we het eerst eens hebben over die vermaledijde fiscale bijtelling. Die bedraagt voor een volledig elektrische auto (officieel: een nul-emissie auto) slechts 4% over de eerste € 50.000. Daarna geldt de ‘normale’ bijtelling van 22%. Dat scheelt nogal. Die Model 3 Performance op je verlanglijstje bijvoorbeeld kost een kleine € 65.000. Over de eerste € 50.000 bedraagt de bijtelling 4% = € 2.000. De bijtelling over de resterende € 15.000 is € 3.300. Dat zet de bijtelling-meter dus op € 5.300. Met een fossiele brandstofauto van vergelijkbare prijs, zit je al gauw op een fiscale bijtelling van € 14.000. Ook met een duurdere Jaguar I-Pace (aanschafprijs circa € 85.000) ben je nog altijd aanzienlijk voordeliger uit. En met een elektrische auto in een wat lagere prijsklasse, zoals een Nissan LEAF-e (€ 45.000) of een Peugeot e-208 (€ 36.000) profiteer je zelfs over het hele bedrag van de lage 4% bijtelling.

Fiscaal voordeel Milieu Investeringsaftrek

Er is meer voordeel dan de lage bijtelling. Voor een volledig elektrische auto betaal je géén wegenbelasting. Scheelt nog eens een slok op een borrel. Én je profiteert van het fiscale voordeel van de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Die bedraagt 27% over maximaal € 40.000 = € 10.800.

Bijtelling verandert in 2020

Goed verhaal om mee naar je compagnon of werkgever te stappen, nietwaar? Je wilt geen dief van eigen (c.q. je bedrijf’s) portemonnee zijn, dus kom maar op met die elektrische auto van de zaak. Maar dan wel liefst dit jaar nog, want die 4% fiscale bijtelling gaat volgend jaar naar 8%. Dan ben je nog altijd voordelig uit, maar waarom zou je wachten? Omdat je leasecontract nog tot 2020 loopt? Het zou best eens kunnen dat je toch voordeliger uit bent, wanneer je je autoleasecontract dit jaar nog ontbindt en overstapt op elektrisch autorijden. De specialisten van Van Eert Accountants & Adviseurs rekenen het je graag voor! Vraag een vrijblijvend gesprek aan.