Nieuws

Crowdfunding: particulier geld lenen

25.10.2014

Particulier geld lenen wordt steeds populairder voor het midden- en kleinbedrijf. Banken zien zichzelf steeds minder als dé financier van het MKB en afgelopen 5 jaar is duidelijk geworden dat zij steeds minder zaken doen met het midden- en kleinbedrijf. Vooral als er enig risico bestaat over het kunnen terugbetalen van een lening, geven banken niet thuis. Ik spreek veel ondernemers en bijna allemaal zijn ze niet erg te spreken over de nieuwe (afwezige) rol van de banken. Ze verliezen terrein. De rol wordt gelukkig steeds meer overgenomen door andere financiers dan wel andere vormen van financiering.

Nieuwe, creatieve vormen van financiering

Moeten we rauwig zijn over de veranderende rol van de banken? Ik denk van niet omdat juist de crisis die bijna achter ons ligt vooral veroorzaakt werd door het aan het infuus leggen van ondernemingen aan banken die maar al te graag financierde. Banken verzonnen de meest creatieve financieringsproducten en vergaloppeerde zich hieraan. Juist omdat het daar mis ging zakte bijna de gehele economie in elkaar. Vanaf 2008 is het besef doorgedrongen bij het MKB dat er gezocht moet worden naar andere financiers dan wel andere vormen van financiering. Die werden gevonden bij vermogende bedrijven die geld wilden investeren in start ups of mooie projecten. Ook suikerooms en tantes en andere familieleden, vrienden en bekenden kwamen in de markt. De spaarrente was toch al nihil en een gokje wagen is op zijn tijd ook leuk. Kenmerk van deze vormen van particulier geld lenen is dat het gevonden moet worden binnen je netwerk van bekenden. Wil je over je netwerk heenkijken dan is een van de financieringsvormen die steeds meer markt maakt, crowdfunding. Daarnaast zijn er nog vele andere vormen van financieringen buiten het eigen netwerk mogelijk, maar ik beperk mij nu tot crowdfunding.

Crowdfunding

Crowdfunding is een manier om een project te financieren buiten tussenpersonen zoals banken om. Er is namelijk direct contact tussen geldverstrekkers en de ondernemer. Dit directe contact wordt mogelijk gemaakt door het internet.

Projecten gefinancierd door de crowd

Hoe werkt het? Een MKB’er die een investering wil doen, of beter een project wil opstarten, beseft dat hij te weinig geld heeft. Om het geld te kunnen bemachtigen biedt de MKB’er het project aan op een platform op het internet en geeft aan hoeveel geld er nodig is. Zodoende kan iedere geïnteresseerde via deze website investeren in het project. Kern van de gedachte is dat veel particulieren of anderen een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. De inlegger voelt geen groot risico door de geringe omvang van het door hem ingelegde bedrag. Het afboekrisico wordt in feite niet echt gevoeld. Daarnaast is het zo dat via de website de voortgang van het project gevolgd kan worden. De kleine investeerders die ieder een klein bedrag inleggen noemen we ‘the crowd’, het Engelse woord voor mensenmassa. Particulier geld lenen van ‘the crowd’ maakt het mogelijk een project te financieren waar de bank liever vanaf ziet.

Veilig investeren

Wat nu als de ondernemer niet al het benodigde geld weet binnen te halen via de crowd? Een van de kenmerken van crowdfunding is dat het ontvangen geld niet direct naar het project toe gaat. De ondernemer ontvangt het geld pas als al het benodigde geld binnen is. En lukt het niet om al het geld binnen te krijgen dan krijgt de crowd haar geld terug. Kortom: veilig en weinig risico!

Particulier geld lenen via crowdfunding in Nederland

Er zijn in Nederland een groot aantal crowdfunding platforms met elk een eigen specialiteit. Zo kunnen zowel particulieren als ondernemers terecht bij geldvoorelkaar.nl en is er voor ondernemers en investeerders crowdaboutnow.nl. De markt voor deze vorm van financiering groeit sterk. Het blijkt een goed alternatief te gaan vormen voor de banken. Wilt u particulier geld lenen? Bekijk dan eens wat crowdfunding voor u kan betekenen. Natuurlijk kunnen wij u helpen bij het zoeken naar investeringsmogelijkheden. We gaan graag met u rond de tafel om de mogelijkheden te bekijken. Neemt u gerust contact met ons op zodat we een afspraak in kunnen plannen.