Nieuws

BTW-correctie privégebruik auto … eh?!

07.02.2020

Fijn, zo’n auto van de zaak. Voor jou, voor je medewerker en voor je onderneming, want de BTW op de autokosten is fiscaal aftrekbaar. Maar pas op, die auto rijdt in de vakantie misschien ook over de Route du Soleil. Sjouwt de boodschappen naar huis. Brengt de kids naar het hockeyveld. Kortom, de auto van de zaak maakt ook privékilometers en de BTW dáárover is natuurlijk niet aftrekbaar. Vandaar dat je in de aangifte over het laatste tijdvak van het kalenderjaar een BTW-correctie privégebruik auto moet opnemen.

 

BTW-correctie o.b.v. 2,7% forfait

Voor de berekening van de BTW-correctie ga je uit van 2,7% van de catalogusprijs (incl. BTW en BPM). Dat geldt overigens ook voor leaseauto’s (operational én financial). In bepaalde gevallen geldt echter een forfait van 1,5%. Bijvoorbeeld als er meer dan vier jaar tussen het moment van aanschaf van de wagen en het moment van zakelijke ingebruikname zit, Of als je hem als marge-auto hebt aangeschaft of van een particulier hebt overgenomen. Wordt de auto ook gebruikt voor vrijgestelde omzet? Rijden je mensen de ene dag in een klein bestelbusje en de volgende dag in een luxe personenbus? Voor al deze situaties gelden weer andere bepalingen, dus laat je vooral goed informeren!

 

BTW-correctie o.b.v. kilometeradministratie

Te ingewikkeld allemaal? Je kunt ook de privéritten netjes bijhouden in een kilometeradministratie. (Vergeet overigens niet dat de fiscus ook de woon/werk-kilometers beschouwt als privékilometers!) Bij een sluitende kilometeradministratie wordt dan gekeken naar de verhouding tussen privé- en zakelijke kilometers. De berekening is weer anders als je bij de aanschaf van de auto geen BTW hebt afgetrokken. Kortom, veel eenvoudiger wordt het met zo’n kilometeradministratie niet. Maar misschien wel voordeliger; zeker als verhoudingsgewijs maar weinig privékilometers worden gemaakt!

 

Fijn, zo’n auto van de zaak. Maar fiscaal ook best ingewikkeld. Laat je daarom goed adviseren. De specialisten van Van Eert Accountants & Adviseurs staan je graag te woord. Vraag een vrijblijvend gesprek aan.        

  • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

    Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

    drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA