Nieuws

Boekhouder, AA accountant en RA accountant, wat is het verschil?

22.07.2015

Boekhouder en accountant, vaak wordt het als één en hetzelfde beroep beschouwd. Dit is echter zeer zeker niet het geval. Er zitten wezenlijke verschillen tussen beide beroepen en het is belangrijk deze verschillen te kennen voordat u de keuze maakt voor een boekhouder of accountant. Kiest u ervoor een accountant in de arm te nemen? Dan staat u wederom voor een keuze; kiest u voor een AA of een RA accountant? Wat is nu precies het verschil tussen een boekhouder, een AA en een RA accountant? We bespreken het in dit artikel.

Accountant is een beschermd beroep

Accountant is een beschermd beroep. Dit houdt in dat niet iedereen zich zomaar accountant mag noemen. Deze titel moet worden verdient door het behalen van een HBO of WO accountancy opleiding en het doorlopen van het vervolgtraject tot accountant. Door de hoge eisen die aan het behalen van deze titel verbonden zitten, kunt u bij een accountant altijd uitgaan van een hoog kwaliteitsniveau. Bij een boekhouder is dit veel onzekerder. Alhoewel er verschillende opleidingen tot boekhouder zijn, is het volgen van een opleiding niet verplicht om dit vak uit te oefenen. Omdat de titel ‘boekhouder’ niet beschermd is, mag iedereen die dit vak wil uitoefenen zich zo noemen. Ook al bezit niet iedere boekhouder de competenties waar u als ondernemer naar op zoek bent…

Wat past bij mij?

Wanneer u enkel op zoek bent naar administratieve ondersteuning, dan is een (goede) boekhouder een prima keus. Voor zaken als fiscaal advies , bedrijfseconomische vraagstukken, financiële controle, accountantsverklaringen of andere complexe zaken, kunt u het best terecht bij een accountant. We maken onderscheid tussen een AA accountant (accountants-administratieconsulent) en een RA accountant (register accountant). Een AA accountant heeft een HBO opleiding gevolgd en een RA accountant heeft een academische achtergrond. De bevoegdheden van beiden accountants zijn sinds 1999 gelijk. Beiden mogen jaarrekeningen controleren en accountantsverklaringen verstrekken. Dit neemt echter niet weg dat de insteek van een AA accountant nog steeds sterk verschilt met de insteek van een RA accountant.

De voordelen van een RA accountant

Wij, van Van Eert Accountants & Adviseurs, zijn een typisch RA kantoor. Vanwege onze academische inslag, denken wij een hoger kritisch gehalte te hebben dan een AA accountant met een HBO achtergrond. Wanneer men denkt aan een RA accountant, denkt men vaak aan de vier grote accountantskantoren uit ons land: KPMG, EY, PWC en Deloitte. Toch zijn de kwaliteiten van een RA accountant niet enkel interessant voor de grote bedrijven uit ons land. Ook het MKB heeft baat bij de uitgebreide expertise van een universitair geschoolde accountant! Een RA accountant is specifiek opgeleid om in complexe situaties het overzicht te behouden en u vakkundig te adviseren. Wij overzien het hele plaatje en onderscheiden ons met ons creatieve vermogen en het aandragen van passende oplossingen. Een AA accountant neigt meer naar boekhouder, een RA accountant meer naar bedrijfseconoom.

Wij zijn u graag van dienst

Bent u na het lezen van dit artikel overtuigd geraakt van de voordelen van een RA accountant? Dan zijn wij u natuurlijk graag van dienst. Neemt u eens een kijkje op de pagina’s Over ons en Filosofie om meer over ons, onze werkwijze en onze kijk op het vakgebied te weten te komen. Schroom bij interesse niet om contact met ons op te nemen. Wij plannen graag een kennismakingsgesprek met u in.

Ook Interessant voor u: De accountant en de designer en MKB advies op maat .

  • Erik van de Sande, Adviseur Accountancy  

    'Ondernemen is: Geen nine to five, maar 24/7, 365 dagen'

    Erik van de Sande, Adviseur Accountancy