Nieuws

Belastingcontrole … en wat dan?

06.03.2020

Niets gedronken, je rijdt niet te hard, keurig richting aangegeven … En toch ben je even nerveus als de politie je aanhoudt. Herkenbaar? Eenzelfde spanning voel je misschien als je de belastinginspecteur over de vloer krijgt. Onnodig, als je je administratie netjes op orde hebt. Tip nummer één: wees altijd attent en vriendelijk tegenover de belastingcontroleur. Dat ben je tenslotte ook tegenover die agent, nietwaar?

 

Controleren van de boeken

De belastingdienst valt niet zomaar onaangekondigd bij je binnen. Tenzij je echt iets op je kerfstok hebt en de FIOD in alle vroegte op je deur bonst. Daar gaan we nu even niet van uit. De belastingdienst wil gewoon je boeken controleren en laat je netjes weten wanneer je de belastingcontroleur kunt verwachten. Dat is voor jullie allebei fijn, want dat geeft je de tijd om een en ander goed voor te bereiden.

 

Wees aardig voor de belastingcontroleur

Je bent verplicht naar beste kunnen mee te werken aan de belastingcontrole. Zie erop toe dat je hele administratie op orde en up to date is, inclusief salarisadministratie en personeelsdossier, en dat de controleur je boeken makkelijk kan inzien. Zo ook bijvoorbeeld de berekeningen voor je BTW-aangifte. Sit back, relax, niets aan het handje. Belastingcontroleurs zijn – net als politieagenten – net mensen. Ze willen gewoon in alle rust hun werk kunnen doen en een beetje aardig worden bejegend. En dus schenk je een gastvrij kopje koffie, zorg je voor een fatsoenlijke en rustige werkplek, liggen alle stukken klaar ter inzage en kan er van het kopieerapparaat gebruik worden gemaakt.

 

Vraag je accountant bij de belastingcontrole te zijn  

Bij een gastvrije ontvangst hoort ook een korte rondleiding, zodat de belastinginspecteur een beeld krijgt van je onderneming. Misschien ook een voorstelrondje, maar dan alleen met de medewerkers die eventuele vragen moeten beantwoorden. Zorg dat je voldoende tijd vrijmaakt voor de eerste kennismaking en een inleidend gesprek. Slim als je daarvoor ook je boekhouder of accountant uitnodigt; die weet waarschijnlijk beter vragen te beantwoorden dan jijzelf.

 

Wil je meer weten over belastingcontrole? Of wat je moet doen als de belastingdienst een bedrijfsbezoek of WTP (waarneming ter plaatse) aankondigt? De specialisten van Van Eert Accountants en Adviseurs staan je graag te woord. Vraag een vrijblijvend gesprek aan.

             

  • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

    Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

    drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA