Nieuws

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit: waar moet u allemaal opletten?

29.11.2017

Het in goede banen leiden van bedrijfsopvolging is voor veel ondernemers en opvolgers een ingewikkeld traject. Daarentegen is het natuurlijk fantastisch dat een ondernemer zijn of haar gedachtegoed in veel gevallen doorgeeft aan de volgende generatie. Helaas komt het ook weleens voor dat een eigenaar vroegtijdig overlijdt en een zoon of dochter de onderneming eerder dan gepland voortzet. In beide gevallen krijgt u te maken met de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF), ook wel bedrijfsopvolgingsregeling genoemd, dat onderdeel uitmaakt van de Successiewet die de schenk- en erfbelasting in Nederland regelt. De bedrijfsopvolgingsfaciliteit voorziet in een (gedeeltelijke) vrijstelling bij schenking of erven van het verkregen ondernemingsvermogen. Van Eert Accountants & Adviseurs helpt en adviseert u bij dit complexe proces. Wij hebben op al uw vraagstukken een passend antwoord, zodat u zonder zorgen uw bedrijf overdraagt.

De voorwaarden van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit

De bedrijfsopvolgingsfaciliteit hanteert een aantal duidelijke voorwaarden om gebruik te maken van een eventuele vrijstelling. Als u de onderneming door overlijden erft, dan moet de overledene minimaal één jaar eigenaar zijn geweest. Bij een schenking geldt een termijn van minimaal vijf jaar. De opvolger moet de onderneming minimaal vijf jaar continueren. Voldoet u niet aan het voortzettingsvereiste, dan vervalt de vrijstelling.

Hoe zijn de vrijstellingen geregeld?

De Belastingdienst berekent de vrijstelling over de zogeheten goingconcernwaarde van uw ondernemingsvermogen. Deze vrijstelling is 100% als de goingconcernwaarde niet hoger bedraagt dan 1.060.479 euro (2017). Voor alles daarboven krijgt u 83% vrijstelling. U betaalt dan 17% belasting over het ondernemingsvermogen boven de 1.060.479 euro. Hiermee realiseert u een flinke kostenbesparing. Bent u de fiscus toch schenk- of erfbelasting verschuldigd, dan heeft u de mogelijkheid om hiervoor maximaal tien jaar betalingsuitstel voor aan te vragen.

Tip: lees ook ons artikel ‘Bedrijfsopvolging: geef het stokje goed over’.

Goed regelen van bedrijfsopvolging

Als u eenmaal hebt besloten om het stokje door te geven aan uw kind, dan is het verstandig dat deze overgang zo zorgeloos mogelijk geschiedt. Bij een bedrijfsopvolging zijn er een aantal fiscale, financiële en juridische aspecten waar u rekening mee dient te houden. Maar onderschat ook niet de impact die een dergelijke transitie heeft op uw persoonlijke situatie. Afscheid nemen van uw onderneming gaat vaak gepaard met emoties en u wilt voorkomen dat de continuïteit van uw onderneming in het geding komt. Om maar niet te spreken over de invloed van een sterfgeval in de familie. Dan staat uw hoofd niet naar het regelen van de overname van de onderneming van uw ouders. Een goede voorbereiding is daarom geen overbodige luxe om niet voor verrassingen te komen te staan. U kunt voor het gehele traject altijd de hulp inschakelen van onze gekwalificeerde adviseurs die in alle rust ervoor zorgen dat de bedrijfsovername vlekkeloos verloopt. Zij zijn op de hoogte van alle veranderingen en ontwikkelingen in de bedrijfsopvolgingsfaciliteit.

Wilt u meer weten over wat voor u kunnen betekenen in de overname van uw bedrijf? Neemt u dan gerust contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden. Wij ondersteunen u graag met tips en adviezen op maat.

  • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

    Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

    drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA