Nieuws

Bedrijfsopvolging: geef het stokje goed over

16.10.2015

BedrijfsopvolgingHet regelen van de bedrijfsopvolging is een zeer complex project. Bij Van Eert Accountants & Adviseurs helpen we bedrijven regelmatig om de bedrijfsovername in goede banen te leiden. Alhoewel een opvolgingsproject altijd zeer gecompliceerd is, is het regelen van een overname ook één van de mooiste klussen om uit te voeren. Alles wat u in de afgelopen jaren heeft opgebouwd, wordt overgedragen aan uw zoon, dochter of een onderneming die uw gedachtegoed gaat voortzetten. Het afstaan van uw bedrijf is echter niet gemakkelijk. Er zijn verschillende fiscale, financiële en juridische aspecten waar u rekening mee moet houden. Daarnaast wegen er natuurlijk ook sociale aspecten mee. Draagt u uw bedrijf over aan uw zoon of dochter, hoe zorgt u er dan voor dat u eventuele andere kinderen niet benadeeld? Wij helpen u graag met alle vraagstukken die bij een bedrijfsovername aan de orde komen en leiden alles voor u in goede banen.

Scenario’s van bedrijfsopvolging

Er zijn een aantal scenario’s mogelijk waarin bedrijfsopvolging aan de orde kan komen. Er kan opvolging komen vanuit het eigen management. Dit noemen we ook wel een management buy-out (MBO). Iemand die reeds binnen het bedrijf werkt wordt in dit geval (mede)eigenaar van de onderneming. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Wanneer iemand van buitenaf het bedrijf wil overnemen, noemen we het een management buy-in (MBI). Als laatst kennen we de familieopvolging. Hierbij neemt doorgaans een zoon of dochter het bedrijf over van een ouder.

Agendapunten bij een bedrijfsovername

Het traject van bedrijfsopvolging maakt u waarschijnlijk maar één keer in uw leven mee. Er komt veel bij kijken en er staat veel op het spel; de continuïteit van uw onderneming mag namelijk niet in het geding komen. Er zijn verschillende zaken waarnaar gekeken moet worden. Neemt een familielid uw business over? Dan is het wellicht mogelijk gebruik te maken van de zogeheten bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Deze belastingregeling maakt het mogelijk het bedrijf (gedeeltelijk) over te nemen zonder schenk- of erfbelasting te betalen. Daarnaast moet de bedrijfsopvolging gefinancierd worden. Welke mogelijkheden zijn daarvoor en wat is de beste keuze? Of is het verstandig een fiscale constructie op te zetten (zoals een CV-constructie) en uw bedrijf op deze manier over te dragen? Bij een bedrijfsopvolging moeten er veel keuzes gemaakt worden en daarnaast moet u opletten dat u zich aan de regels blijft houden. Een onafhankelijke adviseur kan u helpen alle zaken omtrent de bedrijfsopvolging in goede banen te leiden. Hij voorziet u van bedrijfsadvies en belastingadvies op maat.

Een goede voorbereiding

In het geval van een bedrijfsopvolging is het zeer belangrijk een goede voorbereiding te treffen. Afscheid nemen van uw bedrijf is lastig en moet niet op stel en sprong gebeuren. Door samen met een adviseur in alle rust de bedrijfsopvolging voor te bereiden, wordt alles stukje bij beetje geregeld. Heeft u niet de ruimte voor een rustige voorbereiding, bijvoorbeeld door het plotseling overlijden van de hoofdaandeelhouder? Dan kunt u natuurlijk ook bij onze adviseurs terecht. Wij staan in deze hectische periode voor u klaar om u niet alleen op zakelijk gebied van vakkundig advies te voorzien (denk aan fiscale, financiële en juridische zaken), ook het sociale vlak is voor ons erg belangrijk. Wij begrijpen wat uw bedrijf voor u betekent en wat een overname inhoudt voor u en uw familie. Deze persoonlijke, niet louter zakelijke aanpak, heeft in de afgelopen jaren al verschillende bedrijfsopvolgingen tot een goed einde gebracht. Zoekt u een goede en betrouwbare partij op wie u kunt rekenen tijdens de bedrijfsovername? Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek verkennen we graag samen met u de mogelijkheden. 

Ook interessant voor u: Ondernemingsplan maken: wij helpen u op weg, Fiscaal advies: betrouwbaar en vakkundig en MKB advies op maat.

  • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

    Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

    drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA