Nieuws

Alternatieve financieringsvormen voor het MKB

08.05.2017

Enkele jaren geleden werden vrijwel alle ondernemingen gefinancierd door de banken. In sommige gevallen sprak men het eigen vermogen (of het vermogen van familie en vrienden) aan om een onderneming te kunnen bekostigen. Aangezien de banken door de kredietcrisis strenger geworden zijn met het verstrekken van krediet, en niet iedereen beschikt over een suikeroom, zult u als ondernemer op zoek moeten naar alternatieve financieringsvormen.

Alternatieve vormen van financiering in het MKB nog onbekend

Wij merken dat veel alternatieve vormen van financiering bij MKB’ers nog vrij onbekend zijn. Iedereen kent inmiddels crowdfunding, maar daar houdt het dan ook vaak bij op. Voornamelijk bij bedrijven met een lage financieringsvraag, zijn er een aantal alternatieve opties die het overwegen waard zijn.

1. Kredietunies (interessant van 0 - tot 200.000)

Een kredietunie is een coöperatie bestaande uit bedrijven uit een bepaalde regio of branche. De unie richt zich op het onderling verstrekken en verkrijgen van krediet. De oprichters van de kredietunie beheren het geld van kredietverstrekkende ondernemingen binnen de organisatie, en verstrekken het krediet aan organisaties die krediet nodig hebben. Er zijn in Nederland verschillende kredietunies waarbij u zich kunt aansluiten, zoals Kredietunie Brabant (voor ondernemers uit de regio) of de Kredietunie Visserij.

2. Factoring

Een andere alternatieve vorm van financiering is factoring. Het beheer van de debiteurenportefeuille wordt dan aan een factormaatschappij overgedragen. De factor betaalt dus je openstaande facturen waardoor achterstanden van klanten niet hoeven te worden opgevangen met werkkapitaal. Deze vorm van financiering past goed bij groeiende bedrijven, omdat de omvang van de financiering meegroeit met de debiteurenportefeuille.

3. Informal investors

Informal investors zijn personen die privé vermogen investeren in ondernemingen. Je hebt vaak te maken met (oud) ondernemers die het klappen van de zweep zelf hebben ervaren. Vaak investeren ze in startende ondernemers. Een voordeel is dat informal investors vaak bereid zijn meer risico te nemen, al vragen ze daar natuurlijk wel wat voor terug.

Voor en nadelen alternatieve financieringsvormen

Hierboven treft u enkele alternatieve financieringsvormen. Belangrijk om op te merken is dat aan iedere financieringsvorm voor- en nadelen verbonden zijn. Op welke manier u het best krediet kunt verwezenlijken voor uw organisatie is dan ook volledig afhankelijk van uw situatie. Natuurlijk kunnen wij u op dit gebied vakkundig adviseren.

Interesse in een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Samen met u bekijken we graag de mogelijkheden op het gebied van alternatieve financiering. Daarnaast kunnen we ook het aanvraagproces voor u begeleiden. Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te verkennen. Heeft u interesse? Neemt u dan gerust contact met ons op.

  • Erik van de Sande, Adviseur Accountancy  

    'Ondernemen is: Geen nine to five, maar 24/7, 365 dagen'

    Erik van de Sande, Adviseur Accountancy