Nieuws

Accountantscontrole: vier verschillende controleverklaringen

10.03.2016

AccountantscontroleAan het eind van ieder boekjaar stelt u de jaarrekening op. Deze jaarrekening geeft inzicht in de financiële situatie van een bedrijf. Bij een accountantscontrole wordt de getrouwheid van de jaarrekening gecontroleerd door een daartoe bevoegde accountant. Na het controleren van de jaarrekening verstrekt de accountant een controleverklaring. Aandeelhouders, banken, beleggers, crediteuren, subsidieverstrekkers, medewerkers van de organisatie en eventuele andere belanghebbenden hebben zo zekerheid over de juistheid van de cijfers. Dit kunnen zij gebruiken bij het nemen van beslissingen.

Meer informatie over onze controlewerkzaamheden

Op de pagina’s ‘Wettelijke controle’, ‘Jaarrekening’ en ‘Certificeringsproces’ bespreken we onze controlewerkzaamheden uitgebreid. In dit artikel gaan we dieper in op het ‘resultaat’ van de accountantscontrole: de controleverklaring.

De controleverklaring

Bij Van Eert Accountants & Adviseurs doorlopen we bij een accountantscontrole verschillende stappen. Wanneer alle stappen zijn doorlopen, verstrekken we een controleverklaring. Er zijn vier verschillende controleverklaringen mogelijk: een goedgekeurde verklaring, een verklaring met beperking, een afgekeurde verklaring of een verklaring van oordeelonthouding.

 • Goedgekeurde verklaring:
  U ontvangt een goedgekeurde verklaring als wij tot de conclusie zijn gekomen dat uw jaarrekening voldoet aan de gestelde eisen.
   
 • Verklaring met beperking:
  Bestaat er onzekerheid over de juistheid van de cijfers? Dan stellen wij een verklaring met beperking op. Hierin zetten wij uiteen waar wij onze bedenkingen over hebben.
   
 • Afgekeurde verklaring:
  Ontvangt u deze verklaring? Dan zijn wij tot de conclusie gekomen dat uw jaarrekening niet voldoet aan de gestelde eisen en dus afgekeurd moet worden.
   
 • Verklaring van oordeelonthouding:
  Verstrekken wij een verklaring van oordeelonthouding? Dan bestaat er onzekerheid die zodanig van aard is dat er geen accountantsverklaring met beperking kan worden afgegeven.

Laat u uw jaarrekening controleren, dan is het uiteraard de bedoeling dat u een goedkeurende verklaring ontvangt. Vanwege omstandigheden is dit echter niet altijd mogelijk. Wij gaan dan met u een verbetertraject in zodat uw organisatie klaargestoomd wordt voor een goedkeurende verklaring. Dit is een eis van de wetgever en van de belanghebbenden rondom uw onderneming. De door ons verstrekte verklaring wordt vervolgens toegevoegd aan de jaarrekening als bewijsstuk.

Accountantscontrole laten uitvoeren

Wilt u een accountantscontrole laten uitvoeren? Dan kunt u hiervoor terecht bij Van Eert Accountants & Adviseurs. Wij zijn een van de weinige accountantskantoren die ongeschonden door de toetsing van de NBA (AFM) zijn gekomen. Naast het verstrekken van de verklaring voorzien wij u ook van tips en adviezen waarmee u uw zaken nog beter kunt inregelen. Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!

 • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

  Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

  drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA