Nieuws

Aanstaande belastingcontrole? Wij geven u graag een aantal tips.

25.07.2017

Een controle van de Belastingdienst. Veel ondernemers zien er als een berg tegenop. Wanneer een dergelijke controle zich voordoet, is het fijn om te weten hoe dit in zijn werk gaat. De uitkomst van de controle kan namelijk flinke invloed hebben op u en uw bedrijf. In dit artikel leggen wij u uit wat u kunt verwachten en geven wij u een aantal tips voor als de fiscus bij u aanklopt.

Verschillende soorten belastingcontroles

De Belastingdienst kan u aan verschillende controles onderwerpen. We onderscheiden de onderstaande vijf vormen van controle:

 • Verzoek om informatie:
  De Belastingdienst vraagt bij een verzoek om informatie (meestal schriftelijk) informatie bij u op.
 • Boekenonderzoek:
  Met een boekenonderzoek controleert de Belastingdienst uw administratie. Let op: voor een dergelijk onderzoek moet de Belastingdienst u altijd vooraf schriftelijk informeren.
 • Bedrijfsbezoek:
  Tijdens een bedrijfsbezoek brengt de fiscus een bezoek aan uw onderneming. Een dergelijk bezoek is erop gericht meer inzicht te krijgen in uw bedrijf en bedrijfsvoering. Ook een bedrijfsbezoek moet vooraf schriftelijk aan u worden aangekondigd.
 • Derdenonderzoek:
  Stelt de Belastingdienst een derdenonderzoek in, dan gaat de inspecteur op bezoek bij derden om gegevens over uw belastingheffing te controleren. Denk hierbij aan leveranciers en klanten. Ook dit onderzoek wordt vooraf aan u aangekondigd.
 • Waarneming ter plaatse (WTP):
  De naam zegt het eigenlijk al, maar bij een waarneming ter plaatse komt de belastingadviseur uw bedrijf met eigen ogen waarnemen. Het doel is te bekijken wat er daadwerkelijk binnen uw organisatie speelt. Ook voor dit onderzoek wordt u vooraf verwittigd.

Tips voor een (aanstaande) belastingcontrole:

Wordt één van bovenstaande belastingcontrole bij u aangekondigd? Dan is het handig om te weten wat u wel, en wat u vooral niet moet doen. Daarom geven we u graag een aantal tips!

 • Stel uw belastingadviseur altijd op de hoogte
  Stel ons, als uw belastingadviseur, altijd op de hoogte van een aangekondigde belastingcontrole. In overleg kunnen we bekijken of het goed is als wij bij het openingsgesprek met de inspecteur aanwezig zijn. Wij weten immers goed hoe uw administratie in elkaar steekt. 
 • Instrueer uw personeel
  Licht u personeel in over de belastingcontrole en wijs één of meerdere medewerkers aan als contactpersoon voor de inspecteur. Andere personeelsleden kunnen naar de aangestelde contactpersoon verwijzen als ze aan vragen worden onderworpen.
 • Zorg dat alle gewenste informatie vooraf aanwezig is
  In de meeste gevallen zal de belastinginspecteur vooraf aangeven welke informatie hij graag zou willen inzien. Zorg dat deze informatie klaarligt en goed geordend is. Daarnaast is het ook belangrijk dat eventuele andere gegevens, zoals de salarisadministratie en personeelsdossiers, voorhanden zijn mocht de belastinginspecteur daar om vragen.
 • Reserveer een ruimte
  Reserveer een ruimte voor de inspecteur. Zo heeft hij of zij een plek waar de controles in alle rust kunnen worden uitgevoerd.
 • Werkt uw kopieerapparaat?
  De belastinginspecteur mag overal kopieën van maken. Zorg daarom dat uw kopieerapparaat werkt. Op deze manier zal alles vlot kunnen verlopen.

Contact

Wij hopen u met bovenstaande tips geholpen te hebben. Heeft u vragen over de belastingcontrole of wilt u meer weten over onze belastingadvies werkzaamheden? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens een dergelijk gesprek bekijken we graag wat we voor u kunnen betekenen!

 

 • drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA  

  Ondernemen is:  Eerst denken dan doen, maar soms simpelweg risico’s nemen’

  drs. W.A.K.H.F. van der Pol RA